Над 20 години опит в изграждането на Басейни и СПА

Частни басейни. Примерни форми и основни съвети

 

Форма на басейна

Формата на вашия басейн трябва да бъде съобразена преди всичко с терена. Предлагаме ви следните няколко типа басейни: 

vidove baseini 

Бетоните басейни могат да бъдат изградени всякакви форми. Съветваме ви да се съобразите  със следните условия:
- Басейнът трябва да бъде разположен на 3м от границата на имота според ЗУТ;
- Изберете слънчевото място във вашия двор, което непопада в сянката на сгради и дървета;
- Не разполагайте басейна в близост до електропроводи и други инсталации;
- Избягвайте острите ъгли в басейна, събират боклук и трудно се почистват;
- Избягвайте вътрешните ъгли в басейна поради възможността да се удар в тях;

Изграждането на правоъгълен басейн е по лесно и  позволява монтирането на различни видове покривала. Басейните с овални форми са по интересни, но изграждането им е по скъпо. Използването на различни системи за покривала е ограничено

Дълбочина на басейна

Стандарта за  частни басейни е 150см,  дълбочината е напълно достатъчна за плуване и забавление. На тази дълбочина се чувстват комфортно дори и хора, които немогат да плуват. По дълбоките басейни допълнително оскъпяват конструкцията на басейна. Обема на водата се увеличава значително, което изисква и по голяма филтрираща инсталация.

При изграждане на басейн с  променлива дълбочина, трябва да се внимава с наклона на дъното, подходящия наклон е до 5%. Наклоненото дъно се препоръчва  за по големи басейни, с оглед оформяне на различни зони в басейна и намаляване общия обем вода. При по-малки басейни, трудно може да се постигне желания ефект, а изграждането ще се оскъпи допълнително.

Детски басейни са със стандартна дълбочина 60см, въпреки това никога неоставяйте малките деца  без надзор. Зоната за хидромасаж е желателно да бъде с дълбочина между 80 – 90см, която е съобразена с разполагане на пейката и хидромасажните дюзи.

Помещение за инсталации

Помещението за инсталациите трябва да бъде в близост до басейна, като подът трябва да бъде под водното ниво. Инстанциите  може да се монтират в съществуващо помещение в къщата или в друга обслужваща  постройка, навес, барбекю . Когато няма възможност в близост  да се обособи такова помещение  се изгражда  шахта към басейна. Практиката показва,  че  шахтите са неудобни за работа и оскъпяват изграждането на басейна, затова ги препоръчваме  при липса на друга алтернативи.

За басейните на преливна решетка или преливник,  задължително трябва да се предвидят  до басейна  подземен компенсаторен резервоар и шахта за машинното помещение

В помещението за инсталациите  е необходимо да се осигурят мръсен канал за източване на басейна и електрическо захранване според вида на инсталациите.

tipovi baseini sait